Versmarkt

Vollegrond -producten

Vollegrond -producten

Binnen Nederland is JH Wagenaar BV de grootste speler op het gebied van de afzet van Noord-Hollandse vollegrondsproducten zoals bloemkool, broccoli, ijsbergsla en spruiten. Deze producten komen ook van de volle grond, maar vallen niet onder de categorie stapelproduct (ze worden niet “binnengehaald” van het land om later te vermarkten).

Spruiten

Spruiten

Spruiten zijn kleine kooltjes die groeien aan een stronk, ze hebben een frisse groene kleur. De smaak is bitter, maar tegenwoordig worden er zelfs soorten geteeld die enigszins zoet van smaak zijn. Nederlandse spruiten zijn verkrijgbaar van oktober tot en met februari.
Broccoli

Broccoli

Broccoli wordt vaak gebruikt om te wokken. Ook in een salades zie je het vaak terug. Broccoli is erg gezond, er zitten veel antioxidanten in. Nederlandse broccoli is verkrijgbaar van mei tot november. Daarbuiten is men afhankelijk van import.
IJsbergsla

IJsbergsla

IJsbergsla is lekker fris en knapperig. Wordt vaak gebruikt in een salade of op brood. Het hele zomerseizoen is er ijsbergsla uit Nederland verkrijgbaar. Daarbuiten is men afhankelijk van import.
Witlof

Witlof

Witlof heeft van oudsher een bittere smaak. Door de witlof te roerbakken verandert die smaak echter in zoet. Vaak wordt witlof ook rauw gegeten in salades, of wordt verwerkt in ovenschotels. Witlof is jaarrond verkrijgbaar.
Bloemkool

Bloemkool

Bloemkool is een smakelijke, licht verteerbare koolsoort met zeer veel variatiemogelijkheden. Het meest bekend is wel de oer-Hollandse gehaktbal met aardappelen en bloemkool met witte of kaassaus. Bloemkool is ook heerlijk om lekker mee te wokken. Bloemkool komt voor in witte, groene of zelfs paars-rode variëteiten. Verder is er nog Romanesco, die een geelgroene piramidevormige krop heeft en milder en zoeter smaakt dan de witte bloemkool. Bloemkool is van eind juni tot en met begin november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem.